Abalone - Dél-tengeri kagyló hús, sütése ,főzése rövid időt igényel, konzervben kapható. Agar-agar -Fehér tengeri alga, neylon szálhoz hasonlít. Ha salátaként használjuk 15 percig áztatni kell. Zselatin helyett használják. Őrölt formában vegyszer üzletekben is kapható. Bambuszrügy - Bambusznád friss termése,lándzsa alakú, halvány zöld színű, ropogós. Konzervben kapható.
Cayenne bors -Vöröses színű, aromás bors.
Chili szósz - Chili paprikából és fűszerekből készült, nagyon csípős, jellegzetes illatú szósz.
Curry por - Indiából származó sárga fűszer keverék amely a kínai konyhában is jelen van.
Csillagánizs - aromás, csillag alakú termés. Ánizshoz hasonló ízével sülteket, leveseket, gyümölcs készítményeket fűszerezhetünk vele.
Gyömbér - legelterjedtebb étel ízesítő fűszer. Helyettesíthetjük szárított gyömbér porral.
Fecskefészek - Az európai fecskék fészke nem alkalmas az étkezésre. Kína és Vietnam dél-tengeri partjainál fészkelő fecskék apró tengeri halakból épített fészkeit használják.Magas protein, Jód és foszfát tartalma teszi értékes táplálékká. Csak rangosabb nyugat - európai csemege üzletekben juthatunk hozzá szárított formában.
Fekete gomba- Fafül vagy felhőfül gombának is nevezik.Szárítva kerül forgalomba-hazai gombáink közül vargányával helyettesíthetjük.
Gyömbér - Nálunk is kapható fűszer - őrölt formában is kapható
Hoi sin mártás - Szójababból készült , piros-barna fűszer mártás. Édeskés és pikáns ízű,különféle pácok gyakori alkotó része.
Illatos gomba - Kiváló aromájú kínai gomba fajta, szárítva forgalmazzák.
Kagyló mártás - Különlegesen finom ízesítő. A kagyló húst szója mártással és egyéb ízesítőkkel lassú tűzön, hosszú ideig főzik.
Koriander zöld - Kínai petrezselyemnek is nevezik. Petrezselyemhez hasonló.
Licsi - Szamócára hasonlít külsőleg,fehér húsú gyümölcs, konzervben is kapható.
Lótusz - A lótusz gyökerét, magját, levelét használjuk. Általában szárítva forgalmazzák,gyökerét zöldség ételekbe használjuk. Magja kiváló fűszer, leveleibe tölteléket göngyölnek.
Öt fűszer keveréke -/Csillagánizs,szecsuáni bors,édes kömény, szegfűszeg,fahéj/ igazi kínai zamatú fűszer őrlemény. Intenzív íze és illata miatt óvatosan használjuk.Sültek kedvenc fűszere.
Cherry - helyette használhatunk édes vörös bort vagy sherry brandyt , de ez csak helyettesítés.
Szalma gomba - Szalmán termesztik, csiperke gombával helyettesíthetjük.
Szezámmag - Nagymértékben tartalmaz lecitint és foszfátokat a távol - keleti konyha általánosan használt fűszere. Pirított szezámmag saláták és mártások ízesítője.
Szezámolaj - A szezámolajat pirított szezámmagból nyerik. Az illatos szezámolajat erősebb pörkölés után sajtolják. Szezámmagból préselt,zamatos ízesítő szerként használt finom olaj. Tésztafélék ízesítésére használjuk.
Szezámpaszta - A pörkölt szezámmagot megőrölve kapjuk a szezámpasztát.Híg gomba mártással keverve finom mártás lesz belőle.
Szójacsíra - szójabab csírája,hűtve vagy konzervben kapható, de csíráztató tálban néhány nap alatt otthon is elkészíthető.
Szójaszósz - szójababból erjesztéssel előállított ízesítő. A kínai konyha legjellegzetesebb elengedhetetlen fűszere.
Szója sajt - A szója kisajtolt leveléből nyerik, különféle érlelési eljárásokkal.Több fajta néven kerül forgalomba:to-fu,tofu,do-fu,dow-fu. Hús és hal ételekhez egyaránt adható,semleges íze miatt változatosan ízesíthető.
Tofu - szójababból készült magas fehérje tartalmú sajt.
Szója tészta - A mungóbab lisztjéből készült metélt. Átlátszó , hosszú szálai miatt neylon zsinórra emlékeztetnek.
Üveg tészta - rizslisztből készült, áttetsző tészta.